Rintasyövän hoidossa käytettäviä lääkehoitoja ovat solunsalpaajat eli sytostaatit jotka estävät syöpäsoluja jakautumasta, täsmälääkkeet jotka kohdistuvat syöpäsolujen tiettyihin osiin häiriten niiden toimintaa sekä hormonaalinen estohoito jota käytetään hormoniriippuvaisen rintasyövän hoidossa. Estohoidon toiminta perustuu estrogeenin toiminnan vähentämiseen tai estämiseen.
Solunsalpaajat
Solunsalpaajat eli sytostaatit vaurioittavat syöpäsoluja siten, että solut eivät pysty jakautumaan ja kuolevat. Solunsalpaajat kulkeutuvat verenkierron mukana kaikkialle elimistöön. Solunsalpaajien vaikutus ei rajoitu vain syöpäsolukkoon, vaan ne vahingoittavat usein jossain määrin myös elimistön normaaleja soluja.
Haittavaikutukset
valkosolujen määrän laskiessa elimistö voi herkemmin altistua infektiosairauksille
kaljuuntuminen tai hiusten harveneminen (riski hiustenlähtöön vaihtelee solunsalpaajien välillä)
suun ja nielun limakalvojen ärsytys: suun kuivuminen, haavaumat, nielemiskivut, polttava tunne suussa ja makuaistin heikkeneminen
käsi-jalkaoireyhtymä: kämmenien tai jalkapohjien pistely, puutuminen, kipu, turvotus tai punoitus
suolisto- ja rakko-oireet: ripuli, ummetus, kirvely virtsatessa ja tihentynyt virtsaamistarve
vaihdevuosioireet, muun muassa emättimen limakalvojen kuivuminen ja häiriöt kuukautiskierrossa
tilapäinen tai pysyvä hedelmättömyys
seksuaalisen halukkuuden väheneminen väsymyksen, pahoinvoinnin ja masennuksen vuoksi
Jos kasvaimessa on HER2-geenin monistuma, liitetään solunsalpaajahoitoon HER2-vasta-ainehoito. Vasta-aineen annostelu voi tapahtua suonensisäisesti, ihon alle annettavina pistoksina tai suun kautta otettavina tabletteina.
Haittavaikutukset
flunssan kaltaiset oireet, kuten vilunväristykset ja kuume (HER2-Trastutsumabi)
saattavat joskus aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa ja siksi sydäntä seurataan sydämen ultraäänellä
Hormonaalinen estohoito
Hormoniriippuvaisen rintasyövän tärkein kasvutekijä on estrogeeni eli naishormoni. Hormonaalisella estohoidolla estetään syöpäsoluja kasvamasta. Hoidon kesto on usein viisi vuotta, mutta viimeisten tutkimusten mukaan pidemmästä, jopa 10 vuoden kestoisesta hormonihoidosta voi olla hyötyä.
Haittavaikutukset
Vaihdevuosioireet: kuumat/kylmät aallot, hikoilu, unettomuus, mielialan vaihtelut, seksuaalinen haluttomuus sekä ulkosynnyttimien ja emättimen limakalvon kuivuus
Niveloireet (nivelten aamu – ja liikkeellelähdön jäykkyys, joka useimmiten lievittyy päivän aikana. Niveljäykkyyden lisäksi voi esiintyä nivelkipua (aromataasinestäjät)
luukato, jonka vuoksi hoitoon liitetään kalsium- ja D-vitamiinilisä (aromataasinestäjät)
Laskimotukokset: toispuoleisen raajan turpoaminen ja kipu, rintakipu, hengenahdistus tai äkillinen heikotus. Laskimoveritulppaa epäiltäessä on syytä hakeutua välittömästi ensiapuun (Tamoksifeeni)
kohdun limakalvojen paksuuntuma ja poikkeavuudet: myoomat (kohdun hyvänlaatuinen lihaskyhmy) (Tamoksifeeni)
Suun purskuttelu hoidon jälkeen suolaliuoksella (1 litra vettä+1 rkl suolaa keitetään ja jäähdytetään) joka aterian jälkeen noin 2 päivän ajan ja tarvittaessa pitempään ehkäisee limakalvojen rikkoutumista
Ksylitolipurukumin pureskelu lisää syljen eritystä ja estää siten myös hampaiden reikiintymistä
Suun kuivuuteen on saatavana apteekista erilaisia valmisteita. Mahdollisiin suutulehduksiin lääkäri määrää tarvittaessa lääkehoidon
Hapan, mausteinen ja suolainen ruoka ärsyttävät suun limakalvoja
Kuivaa suuta voit kostuttaa oliivi- tai parafiiniöljyllä, johon voit sekoittaa tipan piparminttuöljyä suuta raikastamaan
Jääpalojen imeskeleminen antaa tunteen lisääntyvästä syljen erityksestä ja vähentää suukipua
Herkälle suulle löytyy myös oma hammastahna (esim. Salutem)
Hammasproteesit laitetaan yön ajaksi puhdistettuina ja kuivina ilmavaan rasiaan sekä huuhdellaan ennen suuhun laittamista
Käsi-jalkaoireyhtymän oireiden vähentäminen
Jalka- ja käsikylpy
Laita ämpäriin 1 dl merisuolaa ja 5 litraa viileää vettä. Pidä käsiä ja jalkoja vedessä 10-15min.
Kylpy puhdistaa ja pehmentää ihoa
vähentää turvotusta
auttaa haavojen ja rakkuloiden parantumisessa
lievittää kipua jalkapohjissa
Kylpy voidaan tehdä päivittäin tai harvemmin.
Muista rasvaus kaksi kertaa päivässä.
Vältä hankaavia kenkiä, jalkaraspia, pakkasta ja hautumista.
Suolisto- ja rakko-oireiden hoito
Käytännön vinkit ripulin hoitoon
On tärkeää juoda runsaasti nestehukan korvaamiseksi. Sopivia juomia ovat esim. vesi, laimeat mehut, virvoitusjuomat, hedelmämehut, tee, lihaliemi ja mustikkakeitto
Ripulia vähentäviä ruokia ovat korput, voileipäkeksit, näkkileipä, puurot, hedelmät, marjasoseet, keitetyt perunat, perunasose, keitetyt kasvikset, haudutettu tai keitetty kala tai vähärasvainen liha, hapanmaitovalmisteet
Mikäli ripuli jatkuu ja yleiskunto heikkenee on syytä hakeutua hoitoon
Käytännön vinkit ummetuksen hoitoon
Ummetusta voidaan ehkäistä runsaskuituisella ruokavaliolla
Raa`at vihannekset kannattaa raastaa tai kypsentää
Pellavansiemenet tai luumut, joita liotetaan lasillisessa vettä yön yli ja nautitaan aamiaisella
Päivittäinen nestemäärä, kaksi litraa, pitää yllä normaalia suolen toimintaa
Päivittäinen liikunta edistää suoliston toimintaa
Joskus tarvitaan ulostuslääkkeitä ja peräruiskeita
Käytännön vinkit rakko-oireiden hoitoon
Juo runsaasti vettä, noin 2 litraa vuorokaudessa
Tyhjennä rakkoa useasti
Vinkit seksuaalisuuteen
Käytännön vinkit seksuaalisuuteen
Lämpö, hellyys ja koskettelu tuottavat seksuaalista mielihyvää
Limakalvojen kuivumista voidaan helpottaa apteekista saatavilla liukastusvoiteilla
Impotenssia voidaan hoitaa lääkehoidolla
Kondomi suojaa infektiolta ja solunsalpaajien jäämiltä, joita erittyy spermaan ja vaginaeritteeseen
Intiimihygieniasta huolehditaan normaaliin tapaan suihkutuksella.
Vaihdevuosioireiden helpottaminen
Sukuelinten limakalvojen kuivumiseen suositellaan ensisijaisesti hormonittomia valmisteita emätinpuikkoja (Repadina, Vagisan) ja kosteuttavia öljyjä (esim. Ceridal). Mikäli limakalvot oireilevat näistä huolimatta, suositellaan ensisijaisesti estriolia sisältäviä emätinpuikkoja (Pausanol, Ovestin), joita saa ilman reseptiä.
Vaihdevuosioireet saattavat lievittyä hoidon edetessä ja elämäntapamuutoksilla, kuten liikunnalla, painonhallinnalla ja välttämällä liiallista alkoholin käyttöä
Hankaliin vaihdevuosioireisiin voidaan käyttää ei-hormonaalista lääkehoitoa kuten venlafaksiini
Hankalissa tilanteissa voidaan syöpälääkärin arvion perusteella kokeilla toista hormonihoitoa
Lisätietoa haittavaikutuksista
Laskimotukokset
Tamoksifeeni altistaa laskimotukoksille, jonka oireena on toispuoleisen raajan turpoaminen ja kipu, rintakipu, hengenahdistus tai äkillinen heikotus. Laskimoveritulppaa epäiltäessä on syytä hakeutua välittömästi ensiapuun.
Kohdun limakalvon muutokset
Tamoksifeeni voi myös aiheuttaa kohdun limakalvojen paksuuntumaa ja poikkeavuuksia kuten myoomia (kohdun hyvänlaatuinen lihaskyhmy), jonka vuoksi suositellaan käymään vuosittain gynekologilla.
Käsiturvotus
Kainalon imusolmukkeiden poisto aiheuttaa käden turvotusriskin, jota sädehoito voi vielä suurentaa. Jos sinulle on tehty vain kainalon vartijaimusolmuketutkimus, riski käden turvotukseen on pieni. Turvotusriskiä voi vähentää jumppaamalla kättä säännöllisesti, välttämällä leikatun puolen käden yhtäjaksoista jännityksessä pitämistä (esim. raskaiden taakkojen kantamista). Jos käteen tulee haava, tulee se hoitaa heti, koska haavan infektio voi laukaista käsiturvotuksen.
Mahdollisen tukihihan hankintaan on olemassa tietyt saatavuusperusteet, josta hoitohenkilökunta kertoo tarvittaessa tarkemmin.
Muuta
Serooman hoito
Rintakehälle tai kainaloon jää joskus leikkauksen jälkeen seroomaa, jota tarvittaessa punktoidaan sytostaattihoitojakson aikana. Mikäli seroomapunktioiden jälkeen serooma-alue kipeytyy, kuumottaa tai alkaa punoittamaan, on tärkeää poissulkea serooman infektio.
Tupakointi hoidon aikana
Samanaikainen tupakointi solunsalpaajahoitojen ja tablettimuotoisten syöpälääkkeiden (tyrosiinikinaasi-inhibiittorit, hormonilääkkeet) aikana heikentää lääkehoitojen tehoa ja hidastaa toipumista hoitojen haitoista. Tupakoinnin lopettaminen on suotavaa.
Sydänterveys
Sydän on syövän hoitojen haittavaikutusten tärkein kohde-elin. Syövän ja sydänterveyden yhteys on monimuotoinen. Merkittävin syövän hoitojen sydänhaitta on sydämen vajaatoiminta, joka voi ilmaantua jopa vuosikymmenien kuluttua hoidosta. Sitä aiheuttavat monet lääkkeet, mm. antrasykliinit. Sydämeen kohdistuvia haittavaikutuksia pyritään vähentämään ehkäisemällä, seulomalla ja hoitamalla niitä jo varhaisessa vaiheessa.
Jos sinulla on sydänsairastavuuden suhteen riskitekijöitä tai jos saat trastutsumabihoitoa, ohjataan sinut kardiologin vastaanotolle ennen hoitojen aloitusta. Riskejä pyritään vähentämään vaikuttamalla haitallisiin metabolisiin ja verisuonisairauksien riskitekijöihin. Myös hoitoja pyritään muokkaamaan vähemmän haitalliseksi sydämelle.