Rintasyöpäpotilaan Hoitopolku OYS

Lähete

Rintasyöpäepäily-lähete rintarauhaskirurgille luokitellaan kiireelliseksi. Lähete käsitellään rintarauhaskirurgian yksikössä, jossa erikoislääkäri arvioi lähetteen ja suunnittelee tarvittavat lisätutkimukset. Tutkimukset ovat kiireellisiä, mutta eivät päivystyksellisiä. Tutkimuksiin pääsy voi vaihdella lähetetilanteen mukaan. Sairaanhoitaja lähettää kutsukirjeen tutkimuksiin, soittaa tai laittaa ajat tekstiviestillä.

Lisätutkimuksista yleisin on rintojen magneettitutkimus. Harvemmin tehtäviä jatkotutkimuksia ovat rintarauhasen tiehyiden varjoainekuvaus, vartalon tietokonetomografiatutkimus, nesterakkuloiden tyhjennys ja rinnan muutosalueen lanka– tai väriainemerkkaus.

Kuvantamis- ja laboratoriotutkimuksiin sekä säteilyn käyttöön liittyvää tietoa löytyy Terveyskylän Tutkimukseen tulijan talosta: esim. Mammografia ja muut rintarauhasen tutkimukset.

Kun lähete on käsitelty ja mahdolliset lisätutkimukset tehty, tutkimustulokset käsitellään moniammatillisessa kokouksessa. Erikoislääkärit (rintarauhaskirurgi, syöpälääkäri, patologi ja radiologi) sekä sairaanhoitaja perehtyvät kokonaistilanteeseen potilasasiakirjojen ja tutkimustulosten avulla. Näiden pohjalta laaditaan alustava yksilöllinen hoitosuunnitelma. Tarvittaessa voidaan järjestää lisätutkimuksia ja arvioida tilannetta uudestaan.